zaterdag 30 mei 2015

Prikkelend reflexmoment bij de kist van Vincent door Antonie den Ridder

Zaterdag 30 mei luisterden veel Pekkers en belangstellenden naar de visie van  beeldend kunstenaar & kunstrecensent Antonie den Ridder. Helemaal in de geest van het kunstfestival  “De smaak van Van Gogh”, bestond het eerste deel van zijn inleiding  uit  2 amuses : Een fictieve brief van Vincent en een liedtekst van Jules de Corte.

Daarna werden de kunstenaars, die aan de Kist gewerkt hebben, bevraagd over hun ervaringen. De prikkelende vragen van Antonie gingen in op : De spelregels, de samenhang het respect voor elkaars werk en hoe nu verder. Het werd een verhelderd en inspirerend moment, waarbij menig kunstenaar op nieuwe ideeën kwam. De kist van Vincent in Cultura is nog lang niet voltooid. Tijdens de openingstijden van Cultura kan een ieder de voltooiing het kunstproject van het PEK bekijken.  Op 27 september tijdens de slotmanifestatie zal Antonie de Ridder opnieuw zijn mening geven.




De amuse van Antonie:

Fictieve brief van Van Gogh 

Aan Theo van Gogh
Waarde Theo,

Allereerst wil ik U danken voor Uw laatste brief en de honderd euro, die U daarin bijgesloten heeft. Ik ben je dankbaar voor je aanbevelingen, waardoor ik nu kan werken in het schilderachtige E. Maar mij moet van het hart, dat de omstandigheden alhier een fnuikende invloed hebben op mijn geestelijk welbevinden. Ik mag werken, jawel, maar mijn atelier is niet groter dan een kist. Wat zeg ik, het is een kist en ik moet hem delen met andere kunstenaars. Waar ik droomde van ondergaande zonnen boven een bloeiend heideveld, wordt ik omgeven door houten wanden.

 Ik begrijp, dat er geld verdiend moet worden. Aan bier en koekjes, aan theater- en museumbezoek. Maar de smaak van V is welbeschouwd zoet/zuur.  Gij moet goed begrijpen, hoe ik de kunst beschouw. Om te komen tot het waarachtige, moet men lang en veel werken. Wat ik wil en mij ten doel stel is bliksems moeilijk, en toch geloof ik niet dat ik te hoog mik. Ik  wil 't zoo ver brengen dat men zegt van mijn werk, die man voelt diep, en die man voelt fijn. Ondanks mijn zoogenaamde grofheid, begrijpt ge, misschien juist daarom.

Wat ben ik in het oog van de meesten,- een nulliteit of een zonderling, of een onaangenaam mens? Iemand, die in de maatschappij geen positie heeft of hebben zal. Goed-gesteld dat het zo is, dan zou ik door mijn werk eens willen tonen, wat er zit in het hart van zo’n zonderling, van zo’n niemand. Al is het dat ik dikwijls in de beroerdigheid zit, toch is er binnen in mij kalme, reine harmonie en muziek. In het armste huisje en het smerigste hoekje zie ik schilderijen of tekeningen. Als met onweerstaanbare aandrang gaat mijn geest die richting uit. De kunst vraagt een hardnekkig werken. Een werken ondanks alles, en een altijd doorgaande observatie. Met hardnekkig bedoel ik niet alleen een gedurigen arbeid, maar ook het niet loslaten van een opvatting op het zeggen van dezen of genen. De mensen zeggen immers veel…….

Een collega van me in de Kist ontstak in woede, toen ik zijn hoek overschilderde “Gij hebt een venijnig karakter” voegde hij me toe. Hij neemt het mij kwalijk, dat ik gezegd heb ‘ik ben artist’ – Het welk ik niet terugneem, omdat het vanzelf spreekt dat dat woord in zich de beteekenis sluit van: altijd zoeken, zonder ooit volmaakt te vinden. Het is juist het tegenovergestelde van te zeggen ‘ik weet het al, ik heb het al gevonden’. Dat woord betekent voor zover ik weet: ‘ik zoek, ik jaag er naar, ik ben er met mijn hart bij’. Ik heb toch oren aan het hoofd, Theo, als iemand zegt: ‘gij hebt een venijnig karakter’, wat moet ik dan doen? Men verdenkt mij van iets, - het is in de lucht – er steekt iets achter mij. – Vincent houdt iets achterbaks dat het licht niet zien mag. Maar ik zal me niet laten leiden door wrok of gekwetste trots. Ik laat me niet kisten.
Het voelen van de dingen zelf, van de werkelijkheid is van meer belang dan het voelen van schilderijen, althans het is vruchtbaarder en meer levenwekkend.
Maar Theo, lieve broer, stuur me meer geld of desnoods het kaartje zelf, waarmee ik E. weer kan verlaten.
Met een handdruk.
Vincent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten